UN HORABAIXA AMB LA COLLA JOVE DE DIMONIS

Autor: Joan Ferrà Sansó; publicat a la secció "Entrevistes" del Llum d'Oli número 152, de desembre de 2017. Podeu consultar el número sencer al següent enllaç: https://agrupacioculturalporreres.cat/llum-doli/repositori/llum-doli-152/

Assegut a un dels bars de la Plaça de la Vila, contemplo un grup d’infants que juguen. Em crida l’atenció que cap d’ells està pendent del mòbil ni de cap tauleta digital. Corren i boten, però no acabo de distingir què fan exactament. Lluny de semblar un joc per entretenir-se, els veig ben concentrats i amb unes pautes concretes que tots segueixen fil per randa tota l’estona.

Entre ells, veig en Felip Sánchez (Porreres, 2008). Llavors comprenc que deuen ser els membres de la Colla Jove de Dimonis del poble. M’hi acost per observar-los amb més atenció i convertir-me en espectador de l’assaig general al mig de la plaça.

Parlo amb en Felip, que només té 9 anys, però mostra tal enteresa i integritat quan conversem sobre les seves curolles de la cultura popular que sembla ben bé un adult.

Felip, d'on va sorgir la idea d'una colla infantil?

A jo m'agraden molt els dimonis des de sempre,per això vaig demanar als meus amics si els faria il·lusió ser dimonions. Amb l'ajuda del dibuixant porrerenc Miquel Morlà i de les nostres mares, vàrem aconseguir crear la colla. L'any passat, el primer any, vàrem anar  «a tope»perquè tot estésenllestit per a l’estrena el primer dia de les festes de Sant Roc.

Pareix que estau ben organitzats i que no vos falta de res. Com funciona la colla?

Som un grup d'amics, hi ha en Sergi Rua, en Miquel Galmés, en Toni Tous, n’Àngel Mas i jo mateix. Tenim uns estatuts que vàrem presentar a la batlessa Francisca Mora per donar-nos a conèixer. Una de les coses que diuen els estatuts és que hem de ser bons amics i portar-nos bé.

Quins dies són els que sortiu a ballar? Teniu al llarg de l'any alguns dies definits per sortir o sortiu quan trobau?

Sortim dia 9 d'agost i feim el primer ball davant l'Ajuntament per donar el sus a les festes de Sant Roc. Durant les celebracions, també sortim a ballar el dia de la festa del carrer de Sant Roc i el dia de la festivitat, dia 16. Aquestes dates, durant les festes d’estiu, ballam amb el caparrot; en canvi, el dia dels foguerons de Sant Antoni (a Porreres celebrat el dissabte més proper al 17 de gener), sortim a ballar per les fogueres amb les nostres màscares.

Cada quan assageu?

Feim els assajos durant l’estiu per preparar els balls. Assagem durant el juliol i a partir de principis d'agost començam a fer els assajos generals per tenir-ho tot enllestit a l’hora de sortir a ballar. Nosaltres tenim dos balls i una cançó que la va crear mon pare –també Felip Sánchez de nom, membre de la colla xeremiera.

Coneixes altres pobles de Mallorca o arreu de les Illes que tenguin colles infantils? Ja heu anat a ballar a fora poble?

Els dimonions no sortiran a ballar a fora poble. En tot cas, hauria de ser per una ocasió molt especial si mos conviden; com per exemple la trobada de dimonions que es fa a sa Pobla. I és que a molts pobles que celebren Sant Antoni, com sa Pobla mateix, també  tenen colles infantils de dimonis similars a les dels adults.

Dimonis, gegants... Felip, quantes activitats tens en marxa?

Jo vaig a ball de bot, això fa que pugui ballar com a gegantó i com a dimonió. També toc el tamborino, però ho he deixat un poc al marge perquè no puc ballar i tocar al mateix temps.

Felip, els adults sovint diuen que els infants i joves d'avui en dia són més «vagos»que abans, que estan tot el dia amb el mòbils sense fer res... Però tu i els teus amics sou un clar exemple que des de petits es poden tenir curolles molt interessants. Quin consell donaries als nins de la teva edat per què passin menys temps davant les pantalles i participin més de la cultura popular de la nostra illa?

Jo els diria que si participessin a les festes s'ho passarien més bé! Els diria que si s'esforcessin, podrien fer coses noves per les festes. No ens ha de fer peresa!

Són joves, molt joves. Però els veig ben organitzats i, sobretot, amb les idees clares.  Em sorprèn gratament la capacitat d’aquests infants per crear del no res –i sense cap ordre adulta–  una cosa que no existia al nostre poble. Els continuomirant una estona més mentre assagen. Estic satisfet de pensar que mentre hi hagi al·lots com en Felip i els seus amics, els elements patrimonials del nostre imaginari popular seguiran enllaçant generacions. La Colla Jove de Dimonis de Porreres és un clar exemple per demostrar que l’edat no és un impediment per fer realitat les iniciatives quan hi ha entusiasme. Avui en dia, en un món exageradament digitalitzat, és un gust tornar a veure al·lots fent-se seu el carrer!