EL CATALÀ A INTERNET: UNA LLENGUA MODERNA I AMB POTENCIAL
Autor: Joan Ferrà Sansó; publicat a la secció "Opinió" del Llum d'Oli número 156, de desembre de 2018. Podeu consultar el número sencer al següent enllaç: https://agrupacioculturalporreres.cat/llum-doli/repositori/llum-doli-156/
Des de l’Agrupació Cultural sempre s’ha fet una defensa aferrissada de la llengua catalana en tots els àmbits de les nostres vides. En l’àmbit educatiu, de producció literària, als comerços, a les cafeteries, als espais d’oci... Per això cal que com a parlants d’una llengua històricament perseguida i menyspreada siguem ferms també en la protecció i en la lluita per preservar el català en la globalització que és Internet.
Les dades recollides pel WICCAC (Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d’Àmbits Cívics) assenyalen que el català té una presència a Internet més gran de la que li pertocaria per volum de parlants, i segueix guanyant posicions en els rànquings mundials. El català es troba, amb uns 10 milions d’usuaris —aproximadament—, al 75è lloc del món pel que fa al nombre de parlants. Però a Internet se situa al voltant de la 20a posició en relació al contingut web amb la nostra llengua. Es tracta, doncs, d’una situació gens menyspreable en un entorn sociocultural que cada vegada és més.
I dins d’aquesta voràgine en constant evolució tecnològica i digital, que alhora tendeix a una concentració en mans d’un pocs idiomes com l’anglès o el xinès, com podem mantenir-nos fidels al nostre idioma i al mateix temps ser innovadors i moderns?
Per exemple, podem posar els sistemes operatius dels nostres ordinadors i dispositius mòbils en català per establir per defecte les interfícies amb la nostra llengua pròpia; podem utilitzar el nostre idioma per a fer publicacions de continguts a les xarxes socials (i si no estem gaire convençuts del que diem, usar els correctors lingüístics en línia que ens serviran per a millorar els nostres propis coneixements); podem consultar les hemeroteques dels mitjans de comunicació en català si hem de fer algun treball de recerca per a l’institut o la universitat; en navegar per Internet, podem buscar les pestanyes en el nostre idioma a les webs multilingües; o en cas de fer una pàgina web per la nostra empresa o entitat, registrar-ne el domini “.cat” i fer-ne la versió en la nostra llengua, entre molts altres recursos que ens facilita la tecnologia.
I sobretot, navegar sense por i en català!