EL PRIMER PARTIT DE FUTBOL A PORRERES

EL PRIMER PARTIT DE FUTBOL A PORRERES

Autors: Miquel Bover Julià i Francesc Melià Barceló; publicat a la secció "Notes històriques" del Llum d'Oli número 155, de setembre de 2018. Podeu consultar el número sencer al següent enllaç: https://agrupacioculturalporreres.cat/llum-doli/repositori/llum-doli-155/

Corrien les festes populars de sant Roc de l’any 1918 (que antigament se celebrava dia 26 d’agost). Un grup de joves organitzaren el que esdevindria un fet històric: celebrar el primer partit d’un esport desconegut per a la gran majoria dels ciutadans, el futbol. Cent anys després, el futbol és a Mallorca (i a Porreres, per descomptat) l’esport amb més practicants, equips i competicions.

La iniciativa partí d’un estol de joves porrerencs, la majoria d’ells estudiants i de casa benestant. Hem de suposar que la seva activitat formativa els va portar fora de Porreres on entraren en contacte amb el futbol, una pràctica esportiva que a Mallorca va popularitzar-se tira a tira des de principis del segle XXI que a Porreres en els seus inicis seguí el mateix patró que a la resta de l’illa: una activitat recreativa o d’esbarjo dels grups socials preeminents, especialment de la burgesia i dels terratinents de la ruralia (els senyors dels pobles).

I és que el futbol mallorquí havia aparegut com un esport minoritari. Els primers clubs nasqueren com a seccions de clubs ciclistes i, com a tal, celebraven els partits en els velòdroms, com el de Tirador o el de Son Espanyolet a Ciutat. Així naixien l'España, del Círculo Ciclista de Palma (1902) o la secció de futbol de Veloz Sport Balear fundada l’any 1903. Paulatinament, es va anar estenent pertot arreu, amb més força a Ciutat, però també la resta de l'illa.

Els entusiastes jovencells de l’any 1918 demanaren permís per condicionar un terreny i així poder fer rodar la pilota per primera vegada. Algunes fonts parlen d’un camp ubicat en algun lloc de Ses Forques1 tot i que no podem afirmar-ho amb rotunditat –si fos així, es tractaria d'uns terrenys propietat de Cas Notari– mentre d'altres situen el camp en un lloc entre el Pou d'Amunt i Ses Forques, a l'alçada de can Lluent.2

Amb el vist-i-plau del propietari, el camp condicionat i l’ambient festiu propi de Sant Roc, va esdevenir la jornada que, involuntàriament, passaria a ser històrica. Els amfitrions convidaren el Foot Ball Club Manacor,3 un veterà i experimentat rival. Sota la denominació de Futbol Club Porreres formaren part de l’equip els pioners Gabriel Ramonell, de ca’n Ramonell; B. Segura; A. Garau; G. Barceló, de Can Xic; J. Montserrat; Rafel Barceló de can Ferrà; Francesc Sastre, de can Janer; M. Bestard; Bartomeu Ferrando de can Ferrando de Montuïri; J. Sitjar de Can Negre i Sebastià Mora, de Can Negre. L’àrbitre fou el “senyor Ferrer” que, com a curiositat, era de Manacor, com l’equip contrari.

Sembla que l’àrbitre, tot i ser manacorí, no va influir en el resultat, però sí la inexperiència dels locals. Al diari Madrid Sport ho relataren de la manera següent:

«Salió vencedor el equipo de Manacor, por dos goalssobre el de Porreras, trabajándose mucho por una y otra parte, esperándose los porrerense que será pronto más reñida la lucha y que bien entrenados los actuales y los nuevos jugadores obtengan ellos la victoria sobre sus contrincantes».4

Més enllà del resultat, sembla a ser que aquella jornada havia estat sonada. Així ho podem llegir a la premsa mallorquina:

«La junta del foot ball quedó sumamente agradecida de las atenciones recibidas por parte de las autoridades y del público, principalment del Ayuntamiento que asistió al partido, a la banda de música que amenizó durante la función, a todos los cuales damos las más expresivas gracias».5

De totes maneres sembla que aquell partit no feu arrelar del tot la pràctica de l’esport, si més no de manera immediata. Des de l’any 1918 fins a l’any 1923-24 no tenim constància de l’existència de camps, equips i jugadors. Ara bé, a partir d’aquella temporada sí: localitzem el Football Club Porreres, que participa en les lligues de 1924-25 emmarcats en la tercera divisió de Catalunya (l'anomenada Divisió Llevant) i 1925-1926 a la divisió C també de Catalunya. La temporada 1926-1927 es va crear la federació balear de futbol i l'equip porrerenc en fou membre fundador (rebé el número 1008). Sota la denominació de Unión Sportiva Porreras participà a la segona divisió de Mallorca.

A partir d'aquell moment i fins l'any 1934 no tenim notícies de cap equip de futbol porrerenc federat (participant en competicions). Un buit que ompliria la Unió Esportiva Porreres, l'actual entitat, nascuda el 1934, el seu primer president fou Antoni Rosselló Andreu de ca s'Escolà.

1Gran Enciclopèdia de Mallorca, tom XIII, pàg. 356.

2Segons les informacions que en el seu moment van donar Jaume Rosselló Verger (à) de can Güia i Bernat Ferrà  (à) sabater Àngel

3L'entitat s'havia creat el 1909 com a continuació de la secció Foot-Ballista del Sindicat Agrícola. CARVAJAL MESQUIDA, Albert: “I el futbol arriba a Manacor “, II Jornades d’Estudis Locals de Manacor, pàg. 66.

4Madrid Sport, 12 de setembre de 1918: “En Porreras” (per cortesia de Miquel Bover Julià).

5La Almudaina, 2 de setembre de 1918: “De Porreras”.