Autors: IES Porreres; publicat a la secció "Espai Escolar" del Llum d'Oli número 157, de març de 2019. Podeu consultar el número sencer al següent enllaç: https://agrupacioculturalporreres.cat/llum-doli/repositori/llum-doli-157/

Cercam amb els ulls del cor la terra que ens espera. Així resa el nou eslògan que dona la benvinguda als visitants de l’IES Porreres en el recent mural que decora un trosset més de la paret exterior... I ja en van tres!

Tot va començar, ara ho dèiem, fa tres cursos. Amb la intenció de potenciar l’educació en valors, remoure consciències i fer participar els alumnes activament es va organitzar el primer concurs de pintura mural que es va emmarcar en els actes de la Diada de la Pau i la No Violència. La dinàmica era ben clara: es proposava un tema i l’alumnat interessat aportava un disseny de mural, un esbós, amb un eslògan adient. D’entre tots ells se seleccionaren els més atractius, que passaren a ser finalistes i, d’entre ells, en va sortir el guanyador.

Aquell primer curs es va proposar com a tema l’horrible situació que vivien –i viuen– els refugiats de la guerra de Síria (i per extensió, tots els refugiats del món). Una primera experiència que va valorar-se molt positivament i que ens encoratjà de nou el curs vinent, en què es va proposar com a centre d’interès la llibertat d’expressió, com un dret fonamental, i  associada a la voluntat d’escoltar i de respectar la diversitat d’opinions.

Aquest curs 2018-2019 el món del poble sahrauí ha centrat les mirades dels alumnes de l’institut. Un poble del desert, foragitat, refugiat, que perviu i clama per a la seva llibertat. Conèixer el poble sahrauí és una de les intencions d’aquest curs i hem volgut començar a tractar-lo per mitjà de la paraula i de la imatge amb un mural. No ens aturarem aquí: continuarem coneixent la vida del poble del Sàhara amb el projecte de 2n d’ESO «Som solidaris!» i que pretén involucrar l’alumnat amb activitats solidàries envers els sahrauís.

Arribà el dia de la realització. Durant tot el matí els 8 finalistes del concurs, esperonats i assessorats pel professorat del departament d’Educació Plàstica, anaren passant el disseny sobre la paret blanca. Poquet a poquet anaven apareixent clapes de colors (ocres de l’arena, blaus del cel, diversitat de color de les tendes del camp de refugiats...). Altres persones voluntàries s’hi sumaren: alguns professors, alguns alumnes de la matèria d’educació plàstica... Entre i entre, un glopet d’aigua i una mossegada de panet. Al final de les classes esdevé la sorpresa: tot l’alumnat i professorat pogué veure gairebé acabat el mural, al qual solament resta algun petit detall. És una tasca que crida poderosament l’atenció i no deixa indiferent a ningú.

Des d’aquestes línies volem acabar agraint a totes les persones que han participat en la realització del mural que, a més d’expressar els valors que ens defineixen com a centre, també decora una paret trista i deixada, i fa més amable i atractiva l’entrada del nostre institut. Li anem rentant la cara mentre aprenem i ens comprometem amb una societat millor.