Autor: Maria Antònia Nicolau Rosselló; publicat a la secció "Informació Local" del Llum d'Oli número 158, de juny de 2019. Podeu consultar el número sencer al següent enllaç:https://agrupacioculturalporreres.cat/llum-doli/repositori/llum-doli-158/

Un any més l’Aula de Gramàtica del Santuari de Monti-Sion de Porreres va ser l’espai que va acollir les VII Jornades d’Estudis Locals.

Per tots és sabuda la importància que va tenir aquesta Aula que en temps passats era el Centre d’estudis previ a l’accés a l’Estudi General de Palma. El seu portal de llinda amb l’escut de Porreres flaquejat pel relleu d’un tinter i un quadern amb una inscripció en llatí: «Dilicit Diis portas Sion dil. Diis portas studiosorum» ja ens aporten elements culturals i artístics importants per acollir aquest esdeveniment.

Les Jornades començaren el divendres horabaixa amb la lliçó inaugural a càrrec d’Alfredo Barón Périz, geòleg i hidrogeòleg, col·laborador honorífic del Departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears.

Seguidament, hi hagué quinze comunicacions, sis el divendres horabaixa i nou el dissabte dematí sobre diferents temes, amb la bona intervenció d’investigadors, estudiants, professors i doctors que aportaren noves recerques sobre diferents temàtiques:

  • Les eres de Porreres, un estudi geogràfic, de Gabriel Alomar Garau.
  • Senobre, un topònim antic de Porreres, de Mateu Morro Marcé.
  • Porreres i el delme dels blats del Capítol de la Seu (1400-1420), de Maria del Camí Dols Martorell.
  • A l’entorn del col·lectiu de preveres porrerencs a Ciutat de Mallorca al tombant de l’Edat Mitjana, de Mateu Ferrer Socias.
  • L’inventari de la possessió dels Riquers i la posada de la Vila (1569), de Maria Barceló Crespí.
  • La Casa de Beneficència i l’Hospici de Porreres en el segle xix, de Maria Antònia Nicolau Rosselló.
  • Notícies relacionades amb Porreres a la revista El Magisterio Balear (1873-1916), d’Antoni Aulí Ginard, Aina Torres Flores i Joan Pons Julià.
  • L’emigració porrerenca als segles xix i xx, de Benet Albertí Genovart.
  • Les capelletes de Porreres, de Joana Mora Cerdà.
  • L’Escola Patronat Sant Felip Neri de Porreres, de Gabriel Barceló Bauçà i Bartomeu Garí Salleras.
  • Ca na Bordoia, més de seixanta anys de comerç familiar a Porreres. Evolució de la botiga i costums de consum d’un poble, de Catalina Capellà Salvà i Pau Tomàs Ramis.
  • 40 anys de la revista Llum d’Oli, de Catalina Maria Garí Blanch i Sebastià Lliteres Lliteres
  • El Club d’Esplai de Porreres, d’Antònia Maria Toledo Cantallops, Francesc Melià Barceló i Bernat Bauçà Garau.
  • El patrimoni lingüístic de Porreres al diccionari etimològic i complementari de Llengua Catalana de Joan Coromines, de Cristian Raúl Sánchez Curto.
  • Entre Miquel i Rayan: una mirada a l’evolució dels antropònims porrerencs, de Joan Melià Garí.

A mesura que cada persona exposava la seva comunicació, se’ns anava ampliant el coneixement d’aspectes diversos de la nostra Vila i, a la vegada, es recollia informació que no sempre està a l’abast de tothom.

Es va posar en valor que tenir a les nostres mans els volums on hi ha la publicació de les comunicacions motiva a futurs investigadors a seguir aportant coneixements que enriqueixen qualsevol persona que vol aprofundir i/o conèixer de primera mà temes del seu interès.

Entre els qui presentaren comunicacions hi havia persones de diferents edats, fet que confirma que hi ha temes desconeguts o manco investigats que són de molt d’interès i que els més joves tenen a les seves mans un camí obert per seguir aportant a la Història de Porreres.

Enhorabona al regidor de cultura, Gaspar Móra Mulet, per convocar, impulsar i donar suport a aquesta iniciativa. A la Comissió Científica formada per reconeguts professionals de la UIB com són la Dra. Maria Barceló Crespí, Dr. Joan Melià Garí, Llúcia Salleras Julià, Dr. Guillem Mas Gornals, i Catalina Maria Garí Blanch.

Enhorabona a tots els qui aportaren el seu temps perquè aquestes VII Jornades fossin un èxit.