Autor: Assemblea Popular de Porreres; publicat a la secció "Opinió" del Llum d'Oli número 158, de juny de 2019. Podeu consultar el número sencer al següent enllaç:https://agrupacioculturalporreres.cat/llum-doli/repositori/llum-doli-158/

Cròniques de la consulta entre monarquia i república i del debat electoral

Porreres, vila republicana!

A Mallorca, fa uns mesos, diferents col·lectius, entre els quals l'Assemblea Popular, hem estat treballant conjuntament per fer consultes populars sobre si volem una monarquia o una república. Aquesta iniciativa començà amb la consulta popular a Vallecas (Madrid), l'estiu de l'any passat, i ha estat continuada per diferents referèndums simbòlics a una cinquantena de barris madrilenys, a distints municipis de la mateixa comunitat, a Toledo, Burgos, així com a una vintena d'universitats públiques de l'Estat, entre elles la UIB, el 27 de febrer.

La consulta va generar un gran impacte mediàtic arreu de Mallorca i a la resta de l'Estat. Des del grup impulsor es va assenyalar que les ciutadanes i ciutadans de l'estat espanyol tenim dret d’opinar sobre el model d'estat que volem. Tenim dret de decidir en un referèndum vinculant si volem viure en un regne, com ara, o en una república. És per això que es va voler donar visibilitat i posar sobre la taula la qüestió sobre el model d'estat, una qüestió que ja fa massa anys que el règim del 78 s'esforça a mantenir fora del debat públic.

Un cop es fa ver pública la intenció de fer la consulta, arribaren tot un seguit d'amenaces i prohibicions des de delegació de govern fins a la junta electoral, que intentaven boicotejar i fer por per tal d'evitar el lliure exercici de la llibertat d'expressió. Aquest fet aconseguí l'efecte contrari i, finalment, foren 11 municipis que s'afegiren a la iniciativa emparats per l'Obra Cultural Balear que oferí suport logístic i legal.

Des del primer moment, a Porreres, es va constituir un grup de feina molt nombrós i implicat. Tot un seguit de persones compromeses i defensores de la llibertat d'expressió i dels ideals republicans i progressistes de diferent procedència s'arromangaren per tal d'aconseguir tirar endavant la proposta, amb moltes idees sobre activitats relacionades, amb la intenció de generar debat i promoure els valors republicans i democràtics al nostre poble.

Vertaderament, fou molt emocionant i un autèntic plaer conèixer i treballar colze a colze amb persones amb major o menor experiència política i implicació en moviments socials i polítics que els integrants de l'assemblea. La feina va ser important, a més de la coordinació entre els altres municipis implicats, a Porreres celebràrem diferents reunions preparatòries, repartírem cartells i fulls informatius per tots els carrers i cases de la vila. També molta gent es fa oferir per fer torns a la mesa i preparar coques per espassar la gana.

Per encalentir motors començàrem amb la xerrada de l'historiador David Ginard titulada «Monarquia o República? Una anàlisi en perspectiva històrica». De forma molt didàctica, Ginard feu un recorregut pels països més propers dins la UE per explicar les diferents formes d'organització i va continuar fent una pinzellada sobre l'evolució dels models d'estat més recents a l'Estat Espanyol. Posteriorment, es va fer un col·loqui on els assistents aclarírem dubtes i plantejàrem qüestions al professor. El divendres, 5 d'abril es va projectar a la biblioteca la pel·lícula El Reyde 2018, centrada en l'anomenada restauració borbònica i la transició espanyola; hi assistiren moltes persones i, en acabat, poguérem dur a terme un interessant debat.

Finalment, la  votació es va celebrar el dissabte, 6 d'abril, entre les 10 i les 18 hores a Plaça.  La implicació i la feina dels organitzadors va aconseguir que la consulta fos un èxit: van votar un total de 244 persones, amb 229 vots a favor de la república, 11 a favor de la monarquia, 1 vot en blanc i 3 vots nuls. El recompte es va dur a terme acompanyats de bona música en directe perquè sabíem que la consulta popular havia de ser un acte reivindicatiu i polític, però amb un ambient festiu i participatiu.

Tots els qui hi participàrem d'una o altra manera recordarem la votació emocionats per veure gent tant diversa implicada en la llibertat d'expressió, la il·lusió de transformar i la convicció en els valors democràtics. Trobar-nos amb un mateix objectiu va ser el vertader regal, germen de moltes altres reivindicacions.

Actes com aquest refermen el compromís de l'Assemblea per treballar per Porreres i els seus habitants, juntament amb altres col·lectius d'altres municipis, per aprofundir en els valors democràtics i republicans. Per acabar, ens ve al cap la famosa frase de la poeta nicaragüenc, Gioconda Belli, «la solidaritat és la tendresa dels pobles», que ens recorda que continua essent la societat civil organitzada qui s'encarrega d'allò que l'Estat ja fa temps que hauria d'haver assumit des que va acabar la dictadura fa més de 40 anys.

Debat electoral entre candidats a les eleccions municipals

Un any més des de l’Assemblea Popular de Porreres vàrem organitzar, el dissabte 18 de maig, un debat electoral impulsat amb l’objectiu d’apropar les institucions a la gent i perquè tots i totes poguéssim escoltar directament les diferents propostes i idees de cada partit polític, però sobretot per facilitar un espai més de participació política. És per això que el format escollit sempre permet un marge de temps important per a les preguntes directes i anònimes del públic assistent; sobretot, amb la intenció que el debat no només sigui entre els candidats a la batlia del nostre poble (tot i que el candidat del PP no hi va voler participar i ho va fer la número dos de la seva llista), sinó que sigui obert a la participació de la gent.

Com la nostra companya Clàudia va dir a la presentació, entenem que votar és una acció individual que per ella sola no té res de transformadora. Des de l’assemblea, plantegem la política des d’una esfera multidimensional, en la qual totes les persones som agents polítics, amb capacitat d’autoorganitzar-nos i de transformar col·lectivament el nostre entorn, actuant i comprometent-nos activament i crítica en allò que considerem necessari. Per això,  independentment del resultat electoral,  a l’Assemblea Popular no farem ni un pas enrere.

Aprofitem aquest espai per proposar-vos fer política cada dia, i fer política per a nosaltres vol dir reunir-nos, xerrar, debatre i analitzar els problemes de manera conjunta i cercar solucions. Organitzar-nos per cobrir necessitats, posar en pràctica alternatives, crear vincles personals i de solidaritat, d'ajuda mútua, fer xarxa i, sobretot, no baixar la guàrdia. T'hi apuntes?

Perquè només el poble salva al poble i com va dir Rosa Luxemburg, «qui no es mou no sent les seves cadenes».