Autor: Joan Miralles Plantalamor; publicat a la secció "Opinió" del Llum d'Oli número 151, de setembre de 2017. Podeu consultar el número sencer al següent enllaç: https://agrupacioculturalporreres.cat/llum-doli/repositori/llum-doli-151/
A hores d'ara no hi ha cap posicionament del fòrum turístic més enllà de la seva voluntat de ser un espai de debat i reflexió en pro d'un model turístic sostenible per a Porreres. Tanmateix, encara que sigui a títol personal, m'agradaria fer algunes propostes al debat encetat per l'Assemblea Popular de Porreres en el darrer Llum d'Oli a l'article "Porreres per qui l'habita". Un lema amb el qual no puc estar més d'acord i que crec que tots els porrerencs i porrerenques compartim.
No fa gaire, Porreres era testimoni d'una crisi en què dia a dia es perdien llocs de feina per mor de la catarsi d'un model econòmic que, centrat en la construcció i compravenda d'habitatges, havia deixat en un no res gran part del teixit productiu del poble. Així, a excepció d'aquells que, com jo mateix, tenim la sort de ser funcionaris de carrera i, per tant, tenim garantits els ingressos a finals de mes, la major part dels porrerencs veien perillar els seus llocs de feina i reduir-se els seus salaris. Una realitat que malauradament, encara viuen moltes famílies.
La irrupció del lloguer turístic ha permès a moltes famílies capgirar la situació fent que moltes d’elles puguin disposar d'ingressos per fer front a qüestions bàsiques com ara pagar la hipoteca, omplir la cistella de la compra, pagar les activitats extraescolars dels seus fills o redescobrir petits "luxes" oblidats com anar a sopar a plaça. D'altra banda, l'economia del nostre municipi s'ha dinamitzat gràcies a l'efecte multiplicador del turisme en el teixit econòmic del municipi i, en conseqüència, els seus habitants.
I és que ens agradi o no, els beneficis del turisme s'han repartit entre molts més dels qui pensam. En contra del que sovint es diu, no tan sols s'han vist beneficiats els propietaris d'habitatges turístics sinó el comerç local, la restauració i com no, el sector de la construcció, gràcies en gran mesura a la rehabilitació i al manteniment d'habitatges destinats a ús turístic. A més, encara que sovint no en siguem conscients, els mateixos funcionaris i l'administració pública també s’han vist beneficiats gràcies a la major recaptació d'impostos generats per la reactivació econòmica.
Pel que fa als impactes negatius, segur que en trobarem, però convendria ser conscients de quina és la realitat abans de treure conclusions precipitades. Segons les dades de la Conselleria del mes de maig, a hores d'ara hi ha un centenar d'habitatges vacacionals a la vila, la major part d'ells anteriors segones residències a fora vila i no pocs habitatges que fins no fa gaire engreixaven el lamentable stock d'habitatges abandonats i, per tant, deshabitats. Una xifra important però que en cap cas explica la complexa problemàtica de l'habitatge al nostre municipi marcat pel creixement demogràfic, l'existència de moltíssims habitatges buits i/o inhabitables i uns salaris encara baixos. Dir, en conseqüència, que el problema de l'accés a l'habitatge a Porreres és responsabilitat del lloguer turístic i de qui el recolzen és si més no agosarat i suposa una criminalització injusta i innnecessària cap als propietaris i un Fòrum turístic que precisament el que vol és maximitzar els impactes positius i minimitzar els negatius.
Des dels seus inicis, amb el Fòrum turístic s'ha volgut treballar amb el petit comerç, restauradors i l’Ajuntament per promoure iniciatives que aportin major qualitat de vida als ciutadans. En aquest sentit, hem de recordar entre d'altres l'impuls de rutes i rehabilitació del patrimoni hidràulic de la vila, la distribució de materials de sensibilitació cap al turista en matèria de consum d'aigua i de recollida de fems, fulletons explicatius sobre l'oferta d'oci i restauració...
Sobretot, però, s'han fet diferents xerrades amb l'objectiu d'obrir el debat sobre el nostre futur turístic: nova llei turística, realitat turística del poble (places, característiques, etc.) i com no, debats oberts per discutir quin model volem. Un debat al qual malauradament, tot i estar-hi convidats, l'assemblea no hi ha volgut participar mai. Una llàstima, perquè en la confrontació positiva d'idees es perd l'oportunitat d'aprendre els uns dels altres.
El model turístic i, en conseqüència, el fòrum turístic, l'hem de fer entre tots, també, no en faltaria d'altre, els integrants de l'Assemblea Popular de Porreres. De la mateixa manera, Porreres ha de ser per qui l'habita entenent que qui l'habita són també els restauradors, pagesos, comerciants, ferrers, picapedrers, llanterners, personal de neteja, electricistes i, en definitiva, tots aquells qui gràcies al lloguer turístic a poc a poc han anat sortint de la crisi. No els deixem de banda perquè són molts més dels qui pensam.