Autor: Joan Melià Garí; publicat a la secció "Notes històriques" del Llum d'Oli número 157, de març de 2019. Podeu consultar el número sencer al següent enllaç:https://agrupacioculturalporreres.cat/llum-doli/repositori/llum-doli-157/
Durant uns anys, a Porreres hi va haver dues bandes de música: la Filharmònica i la de Santa Cecília. A una se li solia atribuir la pertinença a l'Ajuntament i a l'altra a l'Església.
De la Filharmònica en tenim un magnífic estudi que en cobreix la història dels primers cent cinquanta anys, escrit per Maria Barceló, Francesc Melià, Marta Nicolau i Joan Ballester i editat per l'Ajuntament (La Filharmònica Porrerenca. Estudi històric 1856-2006).
Ignor si de la banda de Santa Cecília n'hi ha gaire documentació. El que és cert és que seria urgent recollir testimonis orals, ara que encara podríem parlar amb alguns dels qui en varen ser músics.
A la revista San Marcos. Hoja Parroquial de Sineu, de 23 de febrer de 1947 (fa 72 anys) hi apareix una notícia que parla de la Santa Cecília de Porreres («Porreras y el centenario del patrono de Sineu). Parla de l'actuació de la banda de música en la celebració dels 300 anys de l'elecció de Sant Marc com a patró dels sineuers. La banda va desfilar a la processó del centenari i després va oferir un concert («En una y otra ocasión demostró maravillosamente que es justísima la óptima fama de que goza en todos los medios musicales de la isla»). A l'article es vincula l'actuació al fet que el rector de Porreres d'aleshores fos de Sineu, el controvertit Lluís Crespí, de qui fa una lloança incondicional i li agraeix el regal d'aquesta actuació de la banda («un nuevo regalo del repetido Monseñor Crespí»).
A part d'aquesta informació, la notícia és interessant perquè hi fa constar quins eren, l'any 1945 (dos anys després de la fundació i dos anys abans de l'actuació), els 42 components de Santa Cecília, dirigits per Guillem Bauzà Gayà, com es pot veure en la il·lustració. En aquesta relació ja hi apareix Jordi Nicolau Oliver, que ens ha facilitat la foto de la banda i ens ha informat que els anys 1945 i 1946 varen guanyar el primer premi de pasdobles en el concurs de bandes civils de Mallorca, en el qual també aconseguiren diplomes d'honor.

La banda, segons la informació que apareix al llibre de Barceló et alii, va tenir una vida curta, de devers 20 anys: es va fundar al voltant de 1942 i va desaparèixer el 1962. Aleshores el rector de Porreres ja era Gabriel Adrover.
Font