Enguany iniciam el nou curs amb un cicle d'activitats entorn de la celebració del Tricentenari 1715-2015, amb l'objectiu de recordar els tres-cents anys de la resistència i caiguda de l'illa en la Guerra de Successió. Aquestes activitats estaran organitzades conjuntament amb l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Porreres. Començarem aquest proper dissabte, 26 de setembre, a les 20:30h al Local Social de l'Agrupació Cultural, amb la presentació del llibre:
Fora botiflers, fora galls! La Guerra de Successió a les Illes Balears, de Mateu Morro. La presentació anirà a càrrec de Toni Mas.
"Mateu Morro ha fet l'esforç de sintetitzar en un llibre breu i dens tot el que va ser la Guerra de Successió a les Balears. Prèvia assimilació de la bibliografia existent, ha construït un relat -organitzat cronològicament- que inclou els fets i els personatges de més rellevància, les operacions militars i les maniobres polítiques, el posicionament dels diferents grups socials i el paper de les potències europees de l'època. I, evidentment, també subratlla quina va ser l'actitud davant el conflicte de la majoria dels illencs. En un darrer capítol, esmenta les conseqüències que es derivaren del desenllaç de la guerra: l'abolició de les institucions i les lleis pròpies -per tant, l'extinció del Regne de Mallorca-, l'aristocratització i la militarització del país, l'augment de la pressió fiscal, la provincianització política, la castellanització progressiva a tots els nivells..." (Del pròleg de Damià Pons i Pons). Properes activitats (anireu rebent més informació):

  • 9 d'octubre: Conferència "L'abolició de les institucions de l'Antic Regne de Mallorca: de subjecte de dret públic a província de Castella", Cristòfol Soler. A l'Escorxador.
  • 16 d'octubre: Presentació del llibre La darrera canonada de Pere Morey. Al local social de l'Agrupació.
  • 23 d'octubre: Conferència "De la presa (1715) a la represa (2015)", Bartomeu Mestre. A l'Escorxador.
  • 6 de novembre: Documental La Resistència de Pere Sanchez Lendinez i conferència  "Conseqüències polítiques i econòmiques dels decrets de Nova Planta", Guillem Morro. A l'Escorxador. Què és el Tricentenari?
    Aquest 2015 es compleixen 300 anys de la fi de la Guerra de Successió i de la pèrdua de llibertats de Mallorca. Després de les capitulacions del Regne de València, el 1707, i del Principat, el 1714, el 1715, exactament el 28 de novembre, Mallorca va caure també sota l’ocupació borbònica i es va promulgar el corresponent Decret de Nova Planta.Mallorca va ser el darrer bastió en l’enfrontament contra Felip V i va resistir fins el juliol de 1715. Les tropes borbòniques van entrar a Palma l’11 de juliol de 1715, completant la conquesta de l’illa de Mallorca, les Pitiüses s’havien rendit tot just una setmana abans. Des del 1708 Menorca era controlada pels anglesos i no s’incorporaria a la corona d’Espanya fins el 1802. El 28 de novembre de 1715 es promulgava el Decret de Nova Planta, que abolia el dret mallorquí.