Fins no fa gaire, Porreres era un poble eminentment agrícola que com la resta de l’interior de l'illa, vivia d’esquenes al desenvolupament turístic dels municipis de litoral.

Aquests darrers anys i,sobretot des que s’inicià la crisis econòmica el 2008, moltes famílies han començat a comercialitzar en clau turística habitatges condemnats fins no fa poc a engrossir la llista de cases que no troben comprador i que poc a poc van decaient per l’abandó o el desús. Menys intensa però no per això menys important ha estat la proliferació de restaurants, botigues, productes gastronòmics ... que com a mínim de manera parcial han trobat entre el turistes un dels principals consumidors. També, com a conseqüència de la necessitat de personal qualificat per a la rehabilitació i condicionament d’habitatges vacacionals, s’ha pogut mantenir part de l’estructura productiva del municipi dedicada al món de la construcció.

Tot fa pensar en conseqüència que el boom del turisme del Pla de Mallorca no ha fet més que començar i és més que previsible que en els propers anys l’oferta turística i complementària del nostre poble augmenti a un ritme vertiginós.

No obstant, de tots són coneguts els impactes negatius del turisme al litoral i no són pocs els qui tenen recels sobre quines seran les conseqüències de tot plegat. Per això, és necessari que facem una reflexió col·lectiva sobre quin és el model turístic que volem.

Ja hem posat fil a l’agulla i els propers 6 i 7 de febrer, l’Ajuntament de Porreres, l’Agrupació Cultural i la revista Llum d’Oli, duran a terme unes Jornades de Turisme Sosteniblea la Sala Polivalent en que es debatrà el futur del turisme a la nostra Vila. Al llarg d'aquests dos dies,s’informarà als interessats sobre quina és la normativa actual en matèria d’habitatges vacacionals, es donaran eines per a promoure establiments sostenibles, es sensibilitzarà als assistents sobre els impactes nocius d’un turisme incontrolat, es mostraran exemples pràctics d’iniciatives turístiques exitoses i sobretot, es presentarà i debatrà com desenvolupar el Pla de Desenvolupament Turístic Municipal de Porreres recentment aprovat per unanimitat per totes les forces polítiques que integren l’Ajuntament.

El més important és que aquestes siguin participatives i que ajudin a posar els fonaments per a un model turístic consensuat i beneficiós per a tothom, sense cap dubte, el pilar de qualsevol model turístic sostenible. El programa de les jornades serà el següent:


TURISME A PORRERES... MOTOR DE CREIXEMENT ECONÒMIC?
6 i 7 de febrer, Sala Polivalent


Divendres 6 de febrer. Aproximació al turisme sostenible.
19:00h Inauguració de les Jornades
19:30h Què entenem per turisme sostenible? Beneficis, riscos i oportunitats del desenvolupament turístic a Porreres. A càrrec del Dr. Joan Miralles Plantalamor.


Dissabte 7 de febrer. El futur del turisme a Porreres.

10:00h La nova Llei turística i la normativa autonòmica en matèria d'habitatges vacacionals. A càrrec de Joan Estarelles, president de l'Associació d'Apartaments turístics vacacionals (APTUR)
10:45h Presentació del Pla de Desenvolupament Turístic Municipal de Porreres.
11:15h Pausa
11:45h Experiències turístiques d'èxit al nostre municipi. Propietaris porrerencs amb negocis turístics ens explicaran la seva experiència.
12:30h Taula rodona: El turisme a Porreres, el nou motor econòmic de la vila?