Autor: Joan Ferrà Sansó; publicat a la secció "Opinió" del Llum d'Oli número 155, de setembre de 2018. Podeu consultar el número sencer al següent enllaç: https://agrupacioculturalporreres.cat/llum-doli/repositori/llum-doli-155/

Des dels inicis de l'Agrupació Cultural –ja fa gairebé 50 anys–, un dels pilars de l'entitat ha estat la difusió i la defensa del patrimoni. Una funció que, malgrat les dificultats del camí, ha sabut realitzar amb èxit al llarg d'aquestes dècades. Però pel que fa al patrimoni cultural, hem de ser conscients com a societat que les tasques de recerca, conservació i, sobretot, difusió, han d'evolucionar a mesura que evoluciona l'entorn tecnològic. De llavors ençà, la comunicació ha evolucionat de manera vertiginosa i no és, ni de bon tros, la mateixa en què ens veiem immersos avui.

Cada vegada són més els recursos culturals i educatius que es creen i distribueixen en format digital i que prescindeixen del tradicional paper. El patrimoni d'origen digital que pot consultar-se avui en línia ja és inabastable: webs, publicacions científiques electròniques, bases de dades acadèmiques, digitalització de documents històrics, etc. Tots aquests recursos ja formen part del patrimoni cultural global i ho fan en format digital.

Entre tots aquests recursos destaca –per l'abast generalista i el fàcil accés–l’enciclopèdia digital Viquipèdia. Aquest portal web ha fet canviar la concepció del treball individualista, ja que els continguts han estat escrits per usuaris d'arreu del món col·laborant en xarxa. A més, la versió en català ajuda a reforçar el potencial que té la nostra llengua –un altre dels pilars imprescindibles de l'Agrupació–a Internet.

L'entrada sobre «Porreres»ofereix continguts sobre la història del poble, dades econòmiques, política i referències culturals del municipi. D'aquesta manera, l’usuari tindrà ràpidament una primera noció del nostre poble si fa la consulta a través d'un cercador, com per exemple Google. I és que la Viquipèdia és una excel·lent font d'informació, però per descomptat, com tota font d'informació, sempre ha de ser verificada i contrastada perquè hi pot haver errors o falta d'informació.

Si vols compartir el teu coneixement sobre algun tema local, pots crear un article, millorar-ne un d'existent o realitzar la traducció a una altra llengua. Si t'agrada fer fotografies, pots fer-les tu mateix sobre els monuments i llocs destacats de la vila per a la base de dades mundial. O si prefereixes col·laborar amb els articles sense editar-los directament, també pots esmentar informació que falta o suggerir canvis de redacció. Per exemple, es pot ampliar el llistat de monuments de Porreres, incloure informació del Catàleg de Patrimoni municipal, afegir la biografia dels personatges cèlebres del poble o completar les fites esportives que s'han aconseguit al llarg de la història amb la UE Porreres o el Club de Bàsquet o l'origen d'altres entitats i associacions porrerenques.

D'aquesta manera no només milloraríem el contingut entre tots sobre el nostre poble a l'espai digital, sinó també podria servir d'estímul perquè aquelles persones no habituades a Internet perdin la por a l'entorn digital amb un accés fàcil i participatiu. Per això, aprofitant les pàgines del Llum d'Oli, encoratgem als amics i amigues de l'Agrupació Cultural que també tingueu cura del patrimoni digital i fer-ne un projecte global a l’abast de tothom.